El dia 11 de gener s’ha celebrat a la Sala La Canal la presentació de la temporada 2023 de Teatrets d’Osona, en la qual s’han donat a conèixer els espectacles programats durant els primers mesos de l’any a la Sala Petita d’Osona (Sant Hipòlit de Voltregà), el Teatre Eliseu (Roda de Ter) i la Sala La Canal (Tona). L’acte ha comptat amb la presència de representants i tècnics de cultura dels tres municipis; també hi ha hagut l’actuació de la cantant Ju (Judit Puigdomènech), que forma part de la programació d’aquest any de Teatrets d’Osona.
Una quinzena de propostes familiars, musicals i altres gèneres
En el transcurs dels primers mesos de 2023 es duran a terme una quinzena d’espectacles englobats en la temporada 2022-2023 d’aquest projecte d’arts escèniques de proximitat que va arrencar l’any 2016 i que enguany arriba a la vuitena temporada.
Destaquen els espectacles per a públic familiar com “Sopa de pedres” d’Engruna Teatre, que serà l’encarregat d’obrir la temporada (Sant Hipòlit, 15 de gener) i al que seguiran “Tot esperant en Will”, funció escolar d’Egos Petits (Sant Hipòlit, 26 de gener), “Maquinaigües” dels reconeguts La Tresca i la Verdesca (Roda, 29 de gener), “Una història boca avall” de la companyia italiana La Baracca (Sant Hipòlit, 5 de febrer) o la proposta de titelles “Las Cotton” a càrrec de la companyia basca Anita Maravillas (Roda, 12 de març).
Tampoc hi faltaran referències al circ amb espectacles com “Potser no hi ha final” de Circ Pistolet (Roda, 5 de febrer), “Mr. Alret” de Moi Jordana (Tona, 25 de febrer) o la proposta de clown “Solo” amb Roi Borrallas (Sant Hipòlit, 14 de maig). La música també tindrà un paper important en la temporada 2023 amb l’espectacle de tribut a Gulliermina Motta “Guillermotta” amb Jordi Vidal (Sant Hipòlit, 9 de març) o els concerts de la banda barcelonina Fetus (Roda, 17 de març) o de l’osoneca Ju (Tona, 31 de març). Propostes de teatre de text com “La pell fina” (Roda, 19 de març), el monòleg de petit format “És el moment” amb Clara Cortés (Roda, 22 de gener) o l’espectacle de dansa “El lloc. Reflexió escènica a propòsit del retorn” de la Companyia Zamdart (Tona, 27 de gener) completaran l’oferta cultural de Teatrets d’Osona per als primers mesos de l’any.
Aquestes propostes completen la vuitena temporada del projecte sumades a la quinzena d’espectacles celebrats de setembre a desembre de 2022, amb propostes d’artistes consagrats com ara Quim Masferrer, el Mag Lari o Marc Sarrats; un nombre important de propostes musicals a càrrec d’El Pot Petit, Mazoni, Ernest Crusats, el duet XY o la tonenca Coloma Bertran; així com espectacles de petit format o familiars de companyies com Zum Zum Teatre, Cia De Paper o Inútils Mots, entre d’altres.
En global, durant els set anys d’història de Teatrets d’Osona han passat per les tres sales unes 180 companyies i artistes, que han presentat més de 210 espectacles de 10 gèneres teatrals, sumant més de 12.500 minuts a escena i al voltant de 17.000 assistents.
Principals novetats de la vuitena temporada
Aquest 2023 Teatrets d’Osona posa en marxa la iniciativa “Teatrets d’Osona 3+1” a través de la qual s’oferirà una entrada gratuïta als espectadors que visitin les tres sales en el transcurs de la temporada. D’aquesta manera, els afortunats i afortunades podran escollir l’espectacle de regal una vegada hagin pogut certificar la presència a la Sala Petita d’Osona, el Teatre Eliseu i la Sala La Canal. L’objectiu de la iniciativa és seguir teixint ponts i enfortir les relacions entre els tres participants del projecte, que es basa en la proximitat i l’aposta pel territori.
El retorn dels escenaris secrets és una altres de les novetats d’aquesta temporada. És una iniciativa de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments dels municipis, que consisteix en regalar una experiència artística personalitzada i de proximitat als espectadors més actius de les sales, en la qual descobreixen espais no habituals i formats escènics innovadors. El passat 16 de desembre ja es va celebrar a Sant Hipòlit, amb l’espectacle de dansa “Stocoma” de la mà de Clémentine Télesfort i Lisard Tranis i la música de Magalí Saré i Manel Fortià amb la proposta “Fang i núvols”. La voluntat és programar un escenari secret a cada sala per temporada, amb la finalitat d’incentivar l’intercanvi d’experiències entre el públic dels tres municipis.
Es pot consultar la programació completa aquí.
Es pot descarregar en format PDF en aquest enllaç.
Amadeu Lleopart (alcalde de Tona), Laura Ojeda (regidora Educació de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà) i Anna Jiménez, Jaume Sales i David Casas (tècnics de Cultura de l’Ajuntament de Sant Hipòlit, Roda de Ter i Tona).